DUYURU 1

Sevgili Astronomlar ve Astrofizikçiler,

Özellikle Kepler, TESS ve GAIA uzay görevleri sayesinde elde edilen yüksek duyarlıklı veriler sayesinde astronominin tüm alanlarında olduğu gibi yıldızların iç yapısı ve evrimi konusunda da günümüzde çok önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Bir yanda etrafında gezegenli sistemleri barındıran küçük kütleli yıldızlar diğer yanda ise yıldız kaynaklı karadelikleri üreten büyük kütleli yıldızlar...  İki uç alan arasındaki oldukça geniş bir kütle aralığında yıldızların birçok yeni özelliği keşfedilmekte ve aynı zamanda temel parametreleri büyük bir hassasiyetle belirlenmektedir. Yeni analiz tekniklerinin gelişimi de bu süreci hızlandırmaktadır.

Tüm bu konuları tartışabilmek ve genç araştırmacılara da katkıda bulunabilmek amacıyla 29-30 Kasım 2021 tarihlerinde iki günlük Yıldız İç Yapı ve Evriminde (YİYE) Güncel Gelişmeler başlıklı bir çalıştay düzenliyoruz.

Çalıştayın ülkemizdeki araştırmacılara olduğu kadar öğrencilere de yararlı olması için gayret gösterildi. Bu nedenle astronomi alanındaki araştırmacıları ve öğrencileri çalıştayımıza katılmaya davet ediyoruz. Konuşmalar ZOOM ortamında yapılacak ve kayıtlı katılımcılar izleyebilecektir.

Kayıt: https://yiye.ege.edu.tr/tr-13778/kayit.html

Son Başvuru Tarihi: 22 Kasım 2021

Çalıştay tarihi iki önemli nedenden dolayı 29-30 Kasım olarak belirlendi. Yıldız iç yapı ve evrimi alanında kuramsal çalışmalarıyla bu alanda öncülük yapmış Prof. Dilhan Eryurt Ezer hocamızın doğum günü (29 Kasım) ve ülkemizde gözlemsel astronominin gelişmesi ve kurumsallaşması için eşsiz katkılarda bulunmuş Prof. Abdullah Kızılırmak hocamızın vefat yıldönümü (4 Aralık) bu haftaya denk gelmektedir. Hocalarımızı saygıyla anmak için bir vesile daha olması mutluluk sebebidir.

Bu çalıştay, yürütücülüğünü Dr. Araş. Gör. Zeynep ÇELİK ORHAN'ın yaptığı TÜBİTAK 118F352 nolu proje kapsamında düzenlenmektedir.

Saygılarımızla,

Bilim Kurulu